top of page
Schermafbeelding 2019-08-26 om 14.16_edi

Marc Beljaars

Directeur

‘Iets met bouwen, als 5-jarige riep ik het al’  

Als kind bouwde ik ondergrondse gangen en hutten met boomhutten als uitkijktorens. Stoeien met de constructie en kijken hoe hij zo sterk mogelijk kon worden. Het moesten hutten zijn die stevig in elkaar zaten. Als 5-jarige jongen riep ik al: ‘als ik later groot ben, wil ik iets met bouwen doen!’. 

 

Liefde voor constructies 

Op de open dag van de MTS Eindhoven wist ik al dat ik door wilde naar de HTS constructie. Zo gezegd, zo gedaan, met een motivatie van 400%. Om daar te komen fietste ik door 3 jaar MTS en 3 jaar theorie HTS. Tijdens de buitenstage vond ik uitvoerder zijn leuk, maar daar zat niet mijn uitdaging. De stageperiode bij Adviesbureau Markslag wees mij mijn plek: ik wilde constructies ontwerpen. Na deze stageperiode ben ik hier direct 2 dagen in de week blijven werken, terwijl ik daarnaast mijn studie aan het afronden was. 

 

Eigenwijs en ambitieus

Ik heb het meest prestigieuze afstudeerproject van die tijd gekozen: een ijssporthal maar dan tot de macht 4. Samen met een bouwkundige afstudeercollega heb ik een project van 30 miljoen ontwikkeld dat in Amerika zo in de markt kon worden gezet. Op school was ik beroemd en berucht vanwege de eigenwijze houding tot het uitwerken van het project dat ik voornamelijk thuis deed en zonder begeleiding. Docenten kregen niet helder hoe doelbewust wij bezig waren, tot aan bij de verdediging van het project. Alle 30 docenten schoven aan en waren omringd door complete werktekeningen en een staafwerkmodel waarmee we de schaalgrootte en de unieke constructieve branddetaillering lieten zien. Resultaat: cum laude afgestudeerd en aanbiedingen voor verschillende leidinggevende- en ontwerpfuncties van Nederlands grootste ingenieursbureaus. Toch koos ik voor het bureau in Tilburg dat mij een stageplek gunde en waar ik me het vak eigen had gemaakt. 

 

Frisse wind

Op 01-09-1999 ging ik fulltime in dienst als constructeur/ontwerper en heb daarnaast diverse specialisaties gedaan bij de betonvereniging en TU delft. Na 5 jaar kwam de drang een eigen bedrijf op te zetten. Als zoon van een ondernemer ben ik daarmee grootgebracht. Het idee om directeur te worden van Adviesbureau Markslag leek me geweldig. René stond hiervoor open waarna de onderhandelingen begonnen. Uiteindelijk was het op 01-01-2006 zover, ik werd directeur van Adviesbureau Markslag Beljaars BV. Een nieuwe wind zorgde voor innovatie en een frisse blik, die we nog steeds in stand houden om onze klanten optimaal te bedienen. Ik ga nog iedere dag met een grote lach op mijn gezicht aan het werk.

Schermafbeelding 2019-06-04 om 17.29.11.

René Markslag

Oprichter

René Markslag geniet inmiddels

van zijn pensioen

‘Een andere optie dan de bouw bestond voor mij niet’ 

Opgegroeid in een bouwkundig gezin met een vader die aannemer was en een timmerfabriek had, is mijn passie voor constructies heel vanzelfsprekend. Als jongste van zeven kinderen zag ik mijn broers en zussen groeien in de bouwwereld. Een andere optie dan zelf ook de bouw ingaan, bestond voor mij niet. 

 

Civiele techniek

Na de HBS volgde ik de HTS en ontwikkelde me meteen richting de constructeurskant. Na een aantal jaar als constructeur voor diverse ingenieurs- en architectenbureaus besloot ik me verder te bekwamen in mijn prachtige vak als constructeur. Ik volgde een opleiding aan de TU Delft richting civiele techniek met de specialisatie constructie.

 

Oprichting eenmanszaak

En toen ontstond de wens om mijn passie voor het vak op een andere manier vorm te gaan geven. In 1977, het jaar dat ik mijn diploma aan de TU Delft ontving, startte ik mijn eenmanszaak. In eerste instantie ging dat fantastisch. Ik ontving veel opdrachten via een gerenommeerd architectenbureau waar ik de jaren daarvoor had gewerkt. Hierdoor kon ik twee werknemers aannemen, die ik helaas later weer moest laten gaan door de economische crisis. Ik stond er weer alleen voor.  

 

Begin van automatisering 

Vanaf 1984 trok de economie aan en werd het noodzakelijk om weer werknemers aan te nemen. De automatisering deed ook zijn intrede. Dat zorgde er in eerste instantie voor dat we werkten met een eenvoudige computer, later met een eerste serieuze computer. Dit had grote gevolgen voor het tekenwerk dat steeds vaker digitaal werd. Het was mogelijk om te werken met Autocad en afdrukken te maken via een penplotter. Mede hierdoor konden we steeds grotere opdrachten aannemen, zoals het distributiecenter van Fuji in Tilburg in 1987. Dit is ook het begin geweest van de vele distributiecentra die volgden en tot op de dag van vandaag een specialisatie van het bureau zijn. 

 

Sterke groei

De diversiteit in opdrachten breidde zich snel uit door goede contacten met architecten, gemeenten, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen en bouwbedrijven. Hierdoor dienden zich opdrachten aan uit de woningbouw, sportcentra, logistieke centra en utiliteitsbouw. Door deze groei waren we in 1990 genoodzaakt te verhuizen naar een groter kantoorpand aan de Ringbaan Noord 83 te Tilburg, met eind jaren negentig inmiddels 10 medewerkers. Vaak was het zelfs nodig teken- en rekenwerk uit te besteden aan externe bureaus. Ook nam de automatisering een verregaande vlucht met geavanceerde reken- en tekensoftware.

 

Marc Beljaars

In 1998 versterkte de huidige eigenaar Marc Beljaars als stagiair het bureau. Na zijn afstuderen trad hij in vaste dienst als constructeur. Hij ontwikkelde zich tot een gedreven en vakbekwame constructeur.  In 2003 deed zich de gelegenheid voor een kantoorpand te kopen op de locatie Ringbaan Noord 193-20, waar het huidige bureau nog steeds is gevestigd. Rond 2004 gaf Marc Beljaars te kennen op termijn het bureau eventueel te willen overnemen. En dat gebeurde uiteindelijk op 1 januari 2006. Het contact is daarna nog steeds op een zeer prettige wijze in stand gebleven. 

René Markslag
bottom of page