top of page

Instorten tribune stadion

Opnieuw zijn we opgeschrikt door een incident in een voetbalstadion. Dit keer in het Goffert-stadion te Nijmegen.


Afgelopen weekend is, ondanks de jaarlijkse controle, een gedeelte van de onderste tribune ingestort. Er bevonden zich containers onder de bewuste tribune die de klap opgevangen hebben. Dit heeft een ware ramp voorkomen. Het Goffert-stadion is in 1999 gebouwd. Dit nadat de oude Goffert was gesloopt omdat het stadion niet meer voldeed aan de veiligheidseisen van de KNVB.


Zo’n 2 jaar geleden was het ook al raak in een voetbalstadion. Het betrof toen een incident in het stadion van AZ. Hier stortte destijds het dak van het stadion gedeeltelijk in.

Bij beide incidenten zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen maar door de incidenten wordt er wel getwijfeld aan de veiligheid van stadions. Men moet ervanuit kunnen gaan dat men een stadion veilig kunt bezoeken. Hier horen bezoekers zich geen zorgen over te maken.

In diverse foto’s en filmpjes welke in de media verschenen zijn, betreffende het Goffert-stadion, is te zien dat er van een zittribune een staantribune is gemaakt. De stoelen zijn weggehaald. Dit is mede te zien aan de boorgaten die zijn achtergebleven in de betonnen tribunes. Dit veroorzaakt een andere veranderlijke belasting dan waar de tribunes waarschijnlijk officieel voor berekend zijn. Zittende mensen brengen namelijk veel minder belasting en trillingen met zich mee dan een hossende, staande menigte.


De gemeente Nijmegen laat onderzoek doen naar het inzakken van de tribune in het Goffert-stadion. Hierbij moet duidelijk worden hoe de tribune heeft kunnen instorten en of de andere tribunes wel veilig zijn. Ook komt er een onderzoek naar de stadioninspecties van de afgelopen jaren.Over de veiligheid van stadions en gebouwen hebben wij vorig jaar een blog geschreven. Een blog die nu weer actueel is. U leest de blog via onderstaande link:


https://www.amb-ingenieurs.nl/post/zijn-stadions-en-andere-openbare-gebouwen-veilig


Foto’s: Pro Shorts, ANP en Persbureau Heitink

Comments


bottom of page